Mama‘s over Dixap – Deborah

“Wow, ik krijg ook zo‘n ding met een rietje!”

Deborah Rossewij-Verboom werd 2 jaar geleden moeder van William en deelt graag haar ervaring met Dixap.
“Ik ken diksap van vroeger; diksap met KS en niet met een X. Op de negenmaandenbeurs leerde ik Dixap met een X kennen. Het viel me op omdat het er mooi uitziet en veel gezonder is. Tijdens mijn zwangerschap probeerde ik al bewust gezond te eten en nu de kleine er is eigenlijk nog des te meer. Zo maakte ik al zijn babyvoeding zelf en ook nu let ik erop dat hij gezond eet en drinkt. Hij zit op de antroposofische kinderopvang en daar krijgt hij water of appeltjesthee. Thuis krijgt hij dat ook, en Dixap vond ik een mooie aanvulling hierop.”

Deborah vindt het belangrijk om William bewust niet te veel suikers binnen te laten krijgen: “Ik vind dat we allemaal al zoveel suikers binnenkrijgen en zeker voor die kleintjes vind ik dat echt niet nodig en probeer ik suikers zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk, als je ze frisdrank geeft drinken ze dat op, maar vaak is de verpakking net zo interessant als wat erin zit. De pakjes van Dixap zijn een welkome afwisseling. Hij vindt die veel interessanter dan zijn fles hoor! Als hij het pakje ziet, zie je hem echt denken: “Wow, ik krijg ook zo’n ding met een rietje!”. Volgens mij twijfelt hij bij zijn fles ook wel eens of hij niet genept wordt en gewoon water krijgt en bij de pakjes weet hij zeker: dit is ‘the real deal’!

Ons zoontje krijgt zowel Dixap aangelengd met water als de kleine meeneempakjes. Die zijn echt voor onderweg, omdat ik het minder milieubewust vind om veel pakjes te gebruiken. Dixap aangelengd met water krijgt hij vaak na zijn middagdutje. Bij het ontbijt krijgt hij altijd een melkproduct, zoals (karne)melk of yoghurt, en voor het slapengaan krijgt hij een fles. Tussendoor drinkt hij water, appeltjesthee of Dixap. En ik vind het ook leuk om met Dixap een gezichtje te maken in zijn yoghurt!”

Je doet wat je denkt dat goed is
Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden voor degenen die gezond en bewust willen eten en drinken. En daar is Deborah blij mee! “Er is veel meer keuze dan toen ik klein was. En ik vind het ook fijn dat dat in de supermarkt in het schap van de babyvoeding staat, net als Dixap. Daardoor kan hij voor gezonde snacks en drinken kiezen en wordt hij niet verleid door bijvoorbeeld iets met een afbeelding van een tekenfilm met veel suikers erin, want dat staat ergens anders in de supermarkt.

Wat ik wel jammer vind, is dat je zelf actief op zoek moet gaan naar informatie over wat wel en niet goed is voor je kindje en wat ze wanneer mogen eten. Het consultatiebureau is daar ook niet heel proactief in en je krijgt natuurlijk geen handleiding bij een baby! Daardoor geef je misschien ‘verkeerde’ voeding, zonder dat je je daar bewust van bent. William krijgt bijvoorbeeld geen kaas of worst omdat dat tot de 4 jaar wordt afgeraden door het Voedingscentrum vanwege het hoge zoutgehalte. Natuurlijk eet hij wel eens een ovenfrietje, maar het moet niet de basis voor iedere dag zijn. Zout is niet goed voor de ingewanden van hele kleine mensjes en dat houd ik dan maar een beetje als richtlijn aan. Je doet toch wat je denkt dat goed is! Zelf eet ik natuurlijk ook wel eens iets wat niet heel goed is en dan kijkt hij me aan en zeg ik: “Dit is voor papa’s en mama’s”. Gelukkig zijn er zoveel gezonde dingen om je kindje te geven, waardoor hij op dat moment toch iets lekkers kan krijgen.”

Al wordt kleine William steeds kieskeuriger! “In het begin at hij alles, maar 2 jaar is toch wel een ingewikkelde leeftijd!”, zegt Deborah lachend. “Nu heeft hij een hele duidelijke mening en voorkeur en blijkt hij toch wat minder te lusten dan voorheen. Maar hij haalt net zo goed zijn neus op voor een wortel als voor een patatje. Ik ga in ieder geval niets anders voor hem maken, dat zou een beetje te gek zijn!”